Valtuustoaloite 2.11.2020: Palvelinkapasiteetin yhteiskäytöstä

Ruskon kuntastrategiassa päätimme ”Vastata kiristyvään kilpailuun vastataan parantamalla resurssien käytön tehokkuutta.” Lisäksi samaisessa allekirjoittamassamme dokumentissa sanotaan ”Digitaalisuuden hyödyntäminen, avoin tieto ja monikanavainen tiedonkulku edellyttävät joustavaa organisointia ja verkostomaista työtapaa. Ulkopuolisille vaikutteille avautuminen ja kumppanuuksien laajentaminen tarjoavat monipuolisia ratkaisuja palvelukehitykselle”.

Nykyaikana pienten kuntien on haastavaa järjestää digitaalinen toimintaympäristö laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Pienten kuntien järjestelmien on oltava aivan yhtä hyvät toimivuuden ja turvallisuuden kannalta, kuin isojenkin. Monesti kyse on aivan samoista järjestelmistä ja ainoa ero on, että pienissä kunnissa on vähemmän käyttäjiä. Se ei valitettavasti useinkaan tarkoita pienempiä kustannuksia, koska nykyiset järjestelmät skaalautuvat kymmenistä käyttäjistä tuhansiin käyttäjiin melko helposti. Suurin työ on perustaa ja ylläpitää palvelut sekä kehittää niitä eteenpäin.

Ruskolla olemme monessa asiassa edelläkävijöitä kunnan tietojärjestelmien suhteen. Kiitos siitä tietohallinnon ja koulutoimen Janne Korsimon tiiviin yhteistyön, jonka ansiosta resursseja on käytetty ja kehitetty tehokkaasti. Vielä on toki paljon tekemistä hallinnon tiedolla johtamisen saralla ja aina on ajankohtaista parantaa perusresurssien kustannustehokkuutta. Tiedolla johtamista olemmekin jo lähteneet selvittämään, mutta perusresurssien suhteen nyt olisi hyvä hetki tutkia yhteistyömahdollisuuksia naapurikuntien kanssa.

Ruskolla on ajanmukainen ja erittäin hyvillä yhteyksillä varustettu palvelintila, jonka ylläpitäminen luonnollisesti maksaa meille jotain. Vastaavaa tilaa ei kuitenkaan löydy esimerkiksi Maskusta, Nousiaisista eikä Mynämäeltä. Kuntia, joiden kanssa teemme jo monella hallinnon alueella tiivistä yhteistyötä. Näiden kuntien välillä on nopeat kuituyhteydet ja olisi täysin mahdollista hyödyntää Ruskon palvelinsalia ja -kapasiteettia myös muiden kuntien tarpeisiin. Yhteistyöllä voisimme laskea kuntakohtaisia kustannuksia ja parantaa toimintavarmuutta. Yhteistyö Perus-IT -palveluissa loisi tarvittavan teknisen ja henkisen pohjan myös muulle yhteistyölle, kuten tiedolla johtamisen kehittämiseen ja vaikka oppilashallintopalveluiden kustannustehokkuuden parantamiseen.

Esimerkkikuntien koulutoimissa on jo käytössä sama digitaalinen ympäristö, joka mahdollistaa ylikunnallisesti opettajien täydennyskoulutuksen järjestämisen sekä kunnille yhteisten osaamiskarttojen ja toimintamallien kehittämisen ja ylläpidon. Yhteisen palvelinkapasiteetin mahdollisuuksien selvittäminen olisi luontevaa jatkumoa tälle työlle ja tukisi laatimamme kunnan strategiaa.

Ruskon demarit, Marko Mäenpää