Kaiken voi tehdä reilumminkin

Nyt se on nähty!
Eilen 1.4.2025 eli aprillipäivänä kohtasi näky, jonka olisin toivonut olevan aprillia - mutta ei.
Iltalenkillä noin klo 21  edelläni talutti vanhempi henkilö pyöräänsä. Hän kolusi jok'ikisen roskiksen etsien tyhjiä pulloja. Ja onnekseen niitä löytyi sieltä täältä. Orpo-Purran  hallituksen säästötalkoot on hoidettu kurittamalla heikoimpia ja eniten apua tarvitsevien kustannuksella. Tähänkö ollaan menossa? Maailman onnellisemmassa maassa. 


Pidetään huolta vanhasta puukoulustamme!!
Ruskolaiset rakensivat talkoilla ja pääsääntöisesti omin varoin uljaan koulun lapsilleen 1920-luvun alussa. Kunta kasvoi ja samalla peruskoulu toi uudet tuulet opetukseen. 1970-luvulla opetus siirtyi keskustan alakouluun peruskoulu-uudistuksen myötä.  Yläkoulua (yläastetta) lapset kävivät Turussa, kunnes  Maununkoulu valmistui. Entisestä puukoulusta pidettiin kuitenkin hyvää huolta, ja  1990-luvulla se remontoitiinkin perusteellisiesti.

Rakennus on suojeltu, mutta kuinka kauan? Viime joulukuussa Ruskon kunnanvaltuusto hyväksyi uuden rakennusjärjestyksen. Sen myötä kunnanvaltuusto voi omalla päätöksellään nyt poistaa suojelumerkinnän. Aikaisemmin sen olisi voinut tehdä vain ELY-keskus. Onkin selvää, että kokoomukselle kumppaneineen koulu on enemmänkin turhake ja kustannuserä, kuin kulttuurinen arvotalo. Itse olen jyrkästi eri mieltä: koulurakennus on ehdottomasti säilytettävä. Siitä saisi mitä mainioimman kylätalon, kulttuurisen ja yhteisöllisen toimintapisteen. Rakennuksessa olisi mahdollisuus nuorten toimia ja seurojen kokoontua. Siellä voisi pitää mamma/pappa-kerhoa, kahvilatoimintaa jne. Harmittaa vietävästi, että tällaisen kulttuuriaarteen merkitystä joutuu  puolustamaan muutamaan päättäjän vinoutuneen maailmankuvan vuoksi. Nyt on kunnallisvaalissa mahdollisuus vaikuttaa - nämä ovat myös vaalit entisen koulurakennuksen säilymisen puolesta. Ääni demareille on ääni koulurakennuksen säilymisen puolesta
Ismo Söderling, numero 77