Ennalta-ehkäisevät toimet ovat kehittyvän kunnan merkki.

Henri Remander, Ruskon demarit

Ruskon www-sivuilla on kohta jossa puhutaan Ruskon kuntastrategiasta. Tuo strategia hyväksyttiin 29.1.2018 valtuustossa eli pian neljä vuotta sitten. 

Päällisin puolin kuvaus on fiksun ja kehittyvän kunnan näköinen, suora lainaus tekstistä: ”Hyväksytyn kuntastrategian mukaan Ruskon kunta tarvitsee ennakkoluulotonta tulevaisuuteen tähyämistä ja tarmokasta toimintakykyä. Meneillään oleva Turun alueen positiivinen rakennemuutos moninkertaistaa mahdollisuudet rakentaa Ruskosta elinvoimaisen, ihmisläheisen ja palveluiltaan ainutlaatuisen paikan. Vahvat kasvunäkymät lisäävät luottamusta hahmottaa uudelleen kunnan roolia, asemaa ja ydinkyvykkyyksiä. Tavoitteena on kehittää Ruskosta alueellinen osaamis- ja innovaatiokeskittymä ja rohkea palvelukehittämisen edelläkävijä.”

Teksti kuvaa hienosti miten kehittyvän kunnan tulisi toimia ja palvella sen asukkaita. Ikävä kyllä täytyy sanoa että vaikka jotain on tehty, on myös paljon tekemättä ja tällä hetkellä tuo kuntastrategia näyttäytyy vain sananhelinänä. 

Ennakkoluuloton ja tarmokas toimintakyky ovat asioita, joita meidän kunnassamme todella on. Meissä ihmisissä. Mutta tämän tulee näkyä myös päätöksenteossa. Pitkän tähtäimen suunnitelmasta on ollut puhetta mutta vieläkään konkretiaa ei juuri näy. Ei tässä ihmeitä odoteta mutta uskallan sanoa että pystymme parempaankin. 

Ennalta-ehkäisevät toimet lasten ja nuorten parissa, esim. huolihuoltajat ovat tutkitusti paitsi kuntalaisia palvelevaa toimintaa mutta myös pitkässä juoksussa fiksua taloudenhallintaa. On päivänselvää että jos me pystymme auttamaan ennalta-ehkäisevästi nuorta ihmistä tai vanhaa, jo heikoksi mennyttä ihmistä, me pystymme ehkäisemään tulevia hoitokustannuksia. On selvää että jos voimme puuttua lapsiperheiden taakan määrään avustavasti tarjoamalla laadukasta ja strategian mukaisesti innovatiivistä palvelua, me myös säästämme tulevaisuudessa burnoutissa olevien vanhempien ja käytöshäiriöisten nuorten kanssa. 

Rusko todella on elinvoimainen. Niin elinvoimainen että luulisi sen pystyvän tarjoamaan parastaan sen asukkaille. Palveluiltaan se on hyvä, joskaan ei ainutlaatuinen kuten kuntastrategiassa mainitaan. Ihmisläheinen se on. Todella. Mutta sen talouspolitiikka voisi olla euroläheisyyden sijasta myös hieman enemmän ihmistä muistava. 

Ollaksemme rohkea palvelukehittämisen edelläkävijä, meidän täytyy vain tehdä päätöksiä sen mukaisesti, panostaa palveluihin konkretialla, jotka saattaa näennäisesti kirpaista hetken mutta palvelevat satavarmasti pidemmässä juoksussa meitä paitsi henkisen hyvinvoinnin kohdalla mutta myös taloudellisesti. 

Ruusuja myös tulee antaa; Paljon kiitosta saanut Ruskon Nanny projekti jatkuu ja tästä on kiittäminen myös tämän kunnan päättäjiä. Lisää näitä, kiitos.